Proje: “TA/SER/2020/0003 – Küçük Çiftçiler İçin Ortak Başvuru Modellerinin Geliştirilmesi Çalışması için Teknik Destek” Aktivite: Aktivite 1- Altı vaka çalışması için yerinde ziyaret gerçekleştirilmesi Yer: Bursa Tarih: 13-14-15.04.2021
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile 27.10.2020 tarihinden bu yana yürütülen “Küçük Çiftçiler İçin Ortak Başvuru Modellerinin Geliştirilmesi Çalışması için Teknik Destek” projesi kapsamında farklı illerde paydaşlara ve çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren tarımsal işletmelere ziyaretler yapıldı.
Kırsal kalkınma alanında çalışmalar sürdüren paydaşların tecrübelerini ve çiftçilerin deneyimlerini aktarmayı hedefleyen aktivite kapsamında Bursa’da, Tarım ve Orman Bakanlığı, Avrupa Birliği Yapısal Uyum Yönetim Otoritesi Daire Başkanlığı’ndan Burcu Özdemir’in de katıldığı toplantılar gerçekleştirildi.
13.04.2021 tarihinde ziyaret edilen Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü'nden Sedat Köseoğlu ve Murat Çetin ile, akabinde TKDK Bursa İl Koordinatörü Bilal Tunç ile; sağlanan kırsal kalkınma destekler, Bursa’da faaliyet gösteren küçük ölçekli tarımsal işletmelerin yoğunluğu, çiftçilerin tek başlarına veya ortaklaşa hibe ve desteklere başvururken karşılaştıkları zorluklar hakkında görüşüldü. Her iki kurumun tecrübeleri, gözlemleri ve önerileri titizlikle kaydedildi.
Farklı paydaşların bakış açılarını değerlendirebilmek adına Bursa Yenişehir’de Kaymakam Suat Seyitoğlu’na, Belediye Başkanı Davut Aydın ve Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş’a ziyarette bulunuldu. Ek olarak, 24 ana başlıkta destek programı yöneten ve 2014 yılından bu yana Kırsal Kalkınma Destek Programı kapsamında bölgedeki ihtiyaçları gözlemleyerek konu belirleyen Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nda (BEBKA) Genel Sekreter Zeki Durak ve Program Yönetimi Birim Başkanı Sabri Bayram ile görüşülerek önerileri kaydedildi.
Kooperatifleşme sürecinde paydaşlarla yakın çalışan ve yatırım yapabilmek için hibelerle yakından ilgilenen Yenişehir Hatun işi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Tuğba Tarım ile başvurularda yaşadığı zorluklar üzerine görüşüldü. Akabinde Doğancı Köyü ziyaret edilerek, Köy Kadınları Dayanışma Derneği Başkanı Hatice Şahan’ın Kaymakamlık ile yaptığı ortak çalışma sonucu BEBKA’dan aldığı yatırımın detayları görüşüldü. Son olarak, TKDK Bursa İl Koordinatörü Bilal Tunç’un da katılımıyla UNESCO Dünya Miras Listesine alınan Cumalıkızık’ta yedi çiftçi ziyaret edilerek kırsal kalkınma ve TKDK destekleriyle ilgili sorular yanıtlandı ve bilgilendirmeler yapıldı.
Aktivite kapsamında yapılan ziyaretlerde resmi makamlar, kırsal kalkınma hibesi veren kurumlar, desteklerden faydalanmış veya faydalanmamış dernek, kooperatif, çiftçiler gibi her türlü kişi ile konuşularak 360 derece değerlendirmeye olanak sunan görüşmeler yapıldı. Tecrübe paylaşımının yanı sıra paydaşlar bir araya getirilerek ortak çalışılabilecekleri alanlar tartışıldı ve paydaşlar harekete geçirildi
.
Projenin yürütme aşamasını yöneten Avrupa Birliği Yapısal Uyum Yönetim Otoritesi Daire Başkanlığı’yla yapılacak çalışmalarla, toplantılarda elde edilen bilgiler değerlendirilerek ortak başvuru modelleri ve iyileştirme önerileri içeren bir rapor hazırlanacaktır. “Küçük Çiftçiler İçin Ortak Başvuru Modellerinin Geliştirilmesi Çalışması için Teknik Destek” projesi kapsamında hazırlanacak bu raporun IPARD III ve benzeri kırsal kalkınma programlarına katkı sağlaması hedeflenmektedir.
;