Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü IPARD Yönetim Otoritesi tarafından düzenlenen; Ortak Tarım Politikası (Ulusal Kırsal Ağ - UKA) Yönlendirme Komitesi toplantısı, 11 Nisan 2023 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.
Açılış konuşması Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı ve IPARD Yönetim Otoritesi Başkanı Dr. Osman YILDIZ tarafından yapılan toplantıda, Ortak Tarım Politikası Ağı’nın (UKA) amacı ve işlevleri anlatılırken kurumsal yapısı da tanıtıldı. Toplantının ikinci bölümünde, Yönlendirme Komitesi, UKA’nın çalışmaları, çalışma takvimi ve yıllık planı konusunda bilgilendirildi.
Toplantıda ayrıca 4-5 Mayıs 2023 tarihlerinde yapılacak olan Çalıştay ve izlenecek takvimin belirleneceği Çalıştayın başlıkları ele alındı ve UKA ile ilgili bakanlık ve kurumların katkıları konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.
Katılımcılar
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ev sahipliğinde yapılan UKA toplantısına; Yönlendirme Komitesi üyeleri olarak pek çok Bakanlıktan genel müdür seviyesinde üst düzey katılım sağlandı
.
Yönlendirme Komitesi üyelerinin yer aldığı katılımcı kuruluşlar şöyle:
“Aile ve Sosyal Hizmetler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Dışişleri, Hazine ve Maliye, İçişleri, Kültür ve Turizm, Milli Eğitim, Sanayi ve Teknoloji, Tarım ve Orman, Ticaret Bakanlıkları ile AB Başkanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, TKDK, YÖK, Ziraat Bankası”
Kırsalda Bir Değişim Hikayesi Yazılıyor
Temel anlayışı güven, iş birligi ve tecrübe paylaşımı olan Ulusal Kırsal Ağ tarım ve kırsal kalkınma programlarının koodinasyonu ve kaynakların etkin kullanımını sağlamaktadır. Merkez ve yerelde katılımcılık anlayışı ile kırsal kalkınma hamlesi oluşturmaktadır. Bu sayede, odak gruplar, Yerel Eylem Grupları, Tematik gruplar, Alt gruplar yereldeki istek, hedef ve önerilerini merkeze ileterek, tam bir katılımcılık örneği sergileyecekler. 26 Bölge Koordinatörlüğü 81 ilin nabzını tutarken merkezle de sağlıklı bir iletişim kurulmasını sağlayacak. Yönlendirme Komitesi, yılda birkaç defa Yönetim Otoritesine görüş bildirerek, Kalkınma Planlarına temel oluşturulmuş olacak. Bu sayede kırsaldaki her hamlenin içinde bölgede yaşayan herkesin ortak aklı ve önerilerinin yer alması sağlanacak. Kırsa yaşayan herkes kırla ilgili her konunun artık olağan bir paydaşı ve kaynaklardan üstü düzeyde yararlanabilecekler. UKA ile birlikte kaynakların herkese açılması, aynı zamanda bu konuda çalışan tüm kişi veya grupların faaliyetlerinin kalitesini de artırmalarını sağlayacak.
;